zondag 13 maart 2016

Gij nu van Griet op de Beeck


Titel: Gij nu
Auteur: Griet op de Beeck
Uitgeverij: Prometheus
Publicatiedatum: februari 2016

Binnenflap Vijftien heel verschillende mensen. Allemaal op een bepalend moment in hun leven, zo'n moment waarop de dingen ontploffen of imploderen, stilvallen of deblokkeren, kapotgaan of ten goede keren. Gij nu gaat over wurgende eenzaamheid. Over vluchten en ontsnappen, wat geenszins hetzelfde is. Over verledens die je blijven achtervolgen, tot je beter leert te weten. Over de liefde die kan helpen, als je dat durft toe te laten. Over het verlangen om gezien te worden, de verschroeiende dwang om het goed te doen, de angst voor het geluk, vaak groter dan die voor het verdriet, de opmerkelijke veerkracht van wie weigert op te geven. En over de heftige wereld die het soms zelfs de dappersten onmogelijk maakt. Griet Op de Beeck heeft geen roman geschreven, maar Gij nu is geenszins een verzameling per ongeluk bij elkaar geplaatste verhalen. Het is wel degelijk de bedoeling om bij het begin te beginnen en door te lezen tot het eind, om dan te ontdekken dat het boek meer is dan de droge optelsom van de afzonderlijke delen. Niet omdat er anekdotische verbanden zouden bestaan, maar omdat de schrijver probeert op deze manier iets te vertellen wat de lotgevallen van de vijftien individuen ver overstijgt.

Mijn gedachten
Een diepe zucht als ik de laatste regels lees en de harde omslag dichtsla. Wat jammer... Wat jammer dat hij uit is, Ik had graag nog een stel verhalen doorgelezen. En de vele echte literaire recensenten, die er voor gestudeerd hebben zullen prachtige kritieken schrijven met zinnen die een gewoon mens twee keer overleest. Ik schrijf het als gewone sterveling wat ik van dit boek vond.
De verhalen kenmerken zich door de vlotte gesprekken alsof ze zo in je eigen omgeving uitgesproken worden. Geen literair geneuzel maar echte dialogen.
Maar wel met bijzondere zinnen tussendoor: Vlaams of den Griets?

Alle personen in de verhalen bevinden zich in de fase dat het niet bepaald goed met ze gaat. Of ze staan op het punt zelfmoord of een moord te plegen,zijn bang,of slachtoffer.
Ze moeten elk een keuze maken. Wel doen of niet doen en weggaan?
In deze verhalen zoekt Griet naar wat de hoofdpersonen bezighoudt in hun hoofd.
Een moeder met een zwaar gehandicapt kindje die moet beslissen of ze nog wel wilt helpen bij een zware epileptische aanval. De zwaarmoedigheid van haar leven is zo invoelbaar. De wanhoop van deze moeder. Welke keuze zou jezelf maken. 

En raken bepaalde verhalen jou extra. Elke persoon zal zijn eigen favoriete verhalen uitzoeken in dit boek. Je leeft allemaal met de personen mee die jou raken. Met jouw waarden en normen. Soms maken de hoofdpersonen keuzes die je niet begrijpt en anderen weer juist wel
Bijzonder dat ze de personen zo trefzeker kan neerzetten en dat ze naast haar prachtige twee romans dus ook goed is in korte verhalen schrijven.
En nu weer tot volgend jaar wachten op een boek?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...