maandag 7 maart 2016

Linksgelaten van Lisa Genova

Het verhaal
Sarah Nickelson is een hardwerkende moeder/carrièrevrouw/liefdevolle echtgenote die alle ballen in de lucht houdt. Maar wanneer ze op een dag een zwaar auto-ongeluk krijgt, staat haar leven op z'n kop. Het herstel duurt lang, en al snel blijkt dat Sarah een bizar hersenletsel heeft overgehouden aan haar trauma, waardoor de linkerkant van haar blikveld niet meer lijkt te bestaan. Sarahs hectische leven komt abrupt tot stilstand...

Cover
Een vrouw op een trap ( denk ik ) achter gebarsten glas.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik het boek alleen heb opgepakt vanwege de schrijfster. De cover deed me niet zo veel.

Mijn mening
Vorig jaar heb ik Ik mis mezelf ( Still Alice ) van deze schrijfster gelezen. Daar was ik erg van onder de indruk. Ik heb dan ook niet getwijfeld of ik dit boek zou gaan lezen.

Het is wederom een prachtig verhaal over een ( sterke ) vrouw met hersenproblemen. In Ik mis mezelf was het vroege dementie. In dit verhaal gaat het om een trauma na een verkeersongeluk: left neglect. Een aandoening waarbij de linkerhelft van het blikveld niet meer bestaat. Sta je links van deze persoon, dan ben je er dus niet. Ook de linkerkant van het bord blijft onaangeroerd. Bij het tekenen van een kat, heeft die kat geen linkeroor, linkerpootje enz.

Je maakt kennis met Sarah en haar gezin als ze nog vol in het leven staat. Zij en haar man Bob werken allebei 80 uur in de week en vinden dat heel normaal. Daarnaast hebben ze 3 kinderen Charlie, Lucy en Linus.
Op een dag krijgt Sarah een zwaar auto-ongeluk en komt ze letterlijk tot stilstand. In het revalidatiecentrum weigert ze zich bij haar lot neer te leggen en gaat er vanuit dat ze weer naar haar oude leventje terug zal kunnen.
Je maakt mee hoe ze stapje voor stapje vooruit gaat. Maar ook hoe ze verandert, ze komt anders in het leven te staan.

Lisa Genova is neurowetenschapper. Haar kennis over de hersenen gebruikt ze om mooie verhalen te vertellen. Verhalen die ook jou of mij zouden kunnen overkomen.
Ik ben fan van deze schrijfster!


4 sterren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...